Vít Přindiš a Tereza Fišerová se poperou v Troji o poslední olympijské místenky

Kvalifikace 2024, Praha, Troja, Česká republika (Foto Martin Hladik)Světový pohár ve vodním slalomu v Praze – Troji (6. - 9. června 2024) už za týden přivítá největší hvězdy vodního slalomu. Závod na umělé slalomové trati v Troji se bude nést v olympijské náladě. Nejenom, že se představí kompletní česká reprezentace v čele se zlatým kajakářem z Tokia Jiřím Prskavcem a stříbrným kanoistou Lukášem Rohanem, ale bojovat se bude i o poslední olympijská místa v nové disciplíně kajak kros. O ty bude usilovat i Tereza Fišerová a Vít Přindiš kteří jsou vítězové domácí nominace na tuto disciplínu. Na Světovém poháru je přihlášeno 48 zemí, 388 lodí ze všech pěti kontinentů.

V euforické atmosféře po mistrovství světa v hokeji přichází do Prahy další vrcholná sportovní akce. Světový pohár ve vodním slalomu se v Troji pořádá již podvacáté a letos v předzvěsti blízké olympiády v Paříži. Kajakář Vít Přindiš sice účast na K1 nevybojoval a titul bude obhajovat Jiří Prskavec, ale šanci letět do Paříže stále má.

Závod v Troji je pro mě vždy důležitý, protože je to taková srdcová akce před domácími fanoušky. Ale letos je to ještě okořeněné o olympijskou kvalifikaci v kajak krosu, která bude ale strašně náročná,“ povzdechne si 35letý mistr světa z Augsburgu 2022. „Ze všech států, které budou v Troji startovat a ze všech desítek skvělých závodníků, kteří se třeba rok připravují speciálně na tento závod, si to budou moct vyjet jenom tři nejlepší státy. Takže to bude masakr. Může se stát úplně cokoliv. Nedá se vůbec nic naplánovat. Zkoušíme si různé varianty průjezdů a taktik. Ale to, co se pak stane v tom závodě samotném, strašně záleží na reakcích dalších tří závodníků. Je to velmi nepředvídatelné,“ dodává svěřenec Jiřího Prskavce staršího.

Kvalifikace 2024, Praha, Troja, Česká republika (Foto Martin Hladik)Pro diváky bude zajímavá opět i Pádlojízda, která se pojede už tradičně v neděli - 2. června od 14:00, kdy se vodáci nalodí před Loděnicí UK FTVS v Troji a budou pokračovat po Vltavě. Přindiš jako spolupořadatel akce se bude ale soustředit hlavně na závody.

Tacen a Augsburg jsou pro mě testovací závody, jak na tom po zimě jsem a hlavně jak jsou na tom moji konkurenti. Každý jsme trénovali přes zimu na různých místech a možností na porovnání moc nebylo. Ale do přípravy jsem dal maximum a v posledních týdnech i dost upozadil slalom,“ popisuje Přindiš.
Světový pohár v Praze – Troji si nenechají ujít největší hvězdy vodního slalomu z celého světa, včetně tradiční účastnice Jessicy Foxové z Austrálie, olympijské vítězky z Tokia anebo dalšího olympijského vítěze, kajakáře Josepha Clarka z Velké Británie.

Proč by měli přijít diváci do Troje je úplně jasné - protože v Troji je úplně nejlepší atmosféra, za kterou se i závodníci odvděčují svými výkony. Myslím si, že to je jedna s těch top akcí v České republice, která stojí za to se na ni přijít podívat,“ dodává Přindiš, který jako spolupořadatel pomáhá už několik let s přípravami akcí pro veřejnost. V Troji budou bojovat závodníci z 5 kontinentů, 48 států a startovat bude 388 lodí. Na startu bude i jeden zástupce tzv. refugee týmu ICF. Spolu se představí 268 slalomářů, naplánovaných je 260 startů ve vodním slalomu a 128 v kajak krosu. Do Troje přicestuje i podpůrný tým 173 trenérů, fyzioterapeutů a vedoucích týmů.

Ředitel závodu a trenér v jedné osobě Jiří Rohan cítí odpovědnost za každého závodníka i všechny návštěvníky v Troji. „Nechceme nic víc, než být nejlepším závodem ze všech Světových pohárů. Také proto už léta usilujeme o stavbu nové slalomové dráhy a rekreačně sportovního areálu v Troji. Věřím, že se naším závodníkům v domácím prostředí podaří vybojovat poslední olympijské místenky a přispějí k věhlasu našeho sportu, který je náš druhý nejúspěšnější olympijský sport,“ říká Jiří Rohan.

Ještě jednou bych rád vyzdvihl velmi cennou spolupráci s partnery a sponzory akce. Generálním partnerem je Skupina ČEZ a hlavním partnerem finanční skupina UNIQA. Světový pohár v Praze-Troji také finančně podporují Národní sportovní agentura a hlavní město Praha. I díky takové kooperaci čeká návštěvníky nejenom plný sportovní, ale i doprovodný program. Závodníci opět slavnostně obdrží startovní čísla v rámci recepce v Rezidenci primátora ve středu 5. června od 20:00. Na akci bude doprovodný program pro návštěvníky,“ dodává ředitel organizačního výboru a zve sportovní fanoušky k povzbuzování nejen budoucích olympioniků z Paříže.

Foto: Martin Hladík