Zlatá vlna v Troji! Satková a Prskavec ovládli Světový pohár

ICF Světový pohár ve vodním slalomu 6.6. - 9.6.2024Od rána věděl, že tentokrát to bude jiný závod. „Byl jsem nervózní, víc jsem se soustředil. Tohle mi na kajaku chybělo, asi protože tam cílím na jiný vrchol,“ popisoval v cíli Jiří Prskavec už jako vítěz Světového poháru mezi singlíři. V dramatickém závodu v pražské Troji triumfoval před Slovincem Benjaminem Savšekem a Francouzem Nikolasem Gestinem. Závod žen zase ovládla Gabriela Satková před Jessicou Foxovou z Austrálie a Němkou Andreou Herzogovou. V hledišti měli podporu Petra Pavla, prezidenta České republiky.

Do finále singlkanoistek proklouzla hned dvě česká jména. Sestry Satkovy se dokázaly přímým postupem kvalifikovat mezi desítku nejrychlejších závodnic. A mladší Gabriela nakonec závod ovládla. “Brala jsem ho jako ten nejvyšší závod a generálku na olympiádu. Pokaždé jedu na sto procent, tenhle závod jsem ale jela z plného tréninku,” prozradila. “Bylo ve mně hodně adrenalinu, který mě posouval dopředu. Čekat v cíli na výsledky bylo stresující, za mnou jely opravdu světové závodnice.”

Její výkon ocenila i fenomenální australská slalomářka Foxová. “Moc gratuluju Gabče, že předvedla tak úžasný výkon před domácími fanoušky a jsem zároveň moc ráda, že s ní můžu být na pódiu,“ řekla. “Praha je vážně mé oblíbené místo – atmosféra, fanoušci i organizace závodu, to všechno je vždycky báječné.“

Martina Satková brala v cíli osmé místo. “Jsem ráda, že jsme se sestrou byly společně ve finále. To je krásný rodinný úspěch. Martina je neuvěřitelná v tom, jakou podporu mi dává, i když to pro ni musí být těžké. Ona je ta první, která mi přijde pogratulovat, a to si myslím, že je něco, čeho si musím vážit,” hodnotila Gabriela Satková.

Na úspěch reprezentační kolegyně navázal mezi singlíři Jiří Prskavec. Po nevydařeném startu v kategorii K1 si spravil chuť a dojel si pro nejcennější kov. “Nemám slov. V pátek jsem řešil sekundy a průjezdy, místo toho, abych byl ten malý kluk, který si na trati hraje. Dneska jsem si šel hrát na pádlování. Byl jsem šťastný a nadšený z toho davu, který přišel. Na tribunách jsem viděl kamarády, rodinu a blízké,” líčil později. 

Do finále singlaknoistů se z tříčlenné reprezentace probojoval pouze on. “Byl bych strašně rád, kdybych si právě tuhle jízdu přenesl do kajaku na olympiádě. Protože to je důvod proč ten sport dělám - užívám si vše, co se děje kolem mě! Velký dík patří nejen divákům, ale i organizátorům a všem, kvůli kterým ten sport mohu dělat. Tentokrát jsem byl to šťastné dítě a jsem za to hrozně moc rád,” vysvětlil Prskavec.

“Stát na pódiu s Benjaminem Savsekem a Nicolasem Gestinem je něco neuvěřitelného. To jsou opravdu hrdinové kategorie singlkanoistů. Tohle je pro mě hrozně moc. Těším se, co přinese budoucnost,“ hlásil ještě. A že se Prskavec i v kategorii C1 zřejmě může těšit na zářnou budoucnost, to si myslí stříbrný muž z Troji. “Jířa je neuvěřitelný slalomář, pozoruju jeho techniku a vidím, že je rychlejší. Moc mu gratuluju,“ vyprávěl Savšek. „Finále jsem si opravdu užil, je tu krásná atmosféra. Byla to ale také hodně těžká práce, protože tady v Troji bývá náročnější technická trať.“

Do pražské Troji dorazil a vítěznou atmosféru podpořil prezident Petr Pavel. “Jsem neskutečně šťastný, jak to dopadlo. Po několikáté se budu účastnit vodáckého maratonu v Českém Krumlově, tak doufám, že navážu na úspěchy Čechů a výkon bude stačit na bednu,” usmíval se prezident České republiky. 

Světový pohár v pražské Troji pokračuje nedělním závodem v Kayak Crossu. Na start se postaví světová špička, která se popere o zbylá tři olympijská místa v kategorii mužů i žen!

Program neděle 9. června: 

9:00 - 9:55

Kajak kros 1. kolo ženy

10:05 - 11:00

Kajak kros 1. kolo muži

11:25 - 11-50

Kajak kros repechage ženy

12:00 - 12:25

Kajak kros repechage muži

   

13:30 - 13:54

Kajak kros rozjížďky ženy

13:54 - 14:20

Kajak kros rozjíždky muži

14:30 - 14:52

Kajak kros 1/4 finále ženy

14:53 - 15:11

Kajak kros 1/4 finále muži

15:11 - 15:20

Kajak kros 1/2 fnále ženy

15:20 - 15:29

Kajak kros 1/2 finále muži

15:31 - 15:35

Kajak kros malé finále ženy

15:37 - 15:42

Kajak kros malé finále muži

15:44 - 15:48

Kajak kros finále ženy

15:51 - 15:55

Kajak kros finále muži

16:05 - 16:20

Vyhlášení Kajak krosu žen a mužů

Důležité odkazy: