O kapačkách favorita, „gaučingu“ šampiona a premiéře s vařečkou
Největší česká želízka na nadcházejícím evropském šampionátu se budou kalit v kategorii K1 kajaku mužů. Dvě jistá reprezentační místa obsadili na základě předchozích výsledků Ondřej Tunka, mistr světa z loňského roku a Vít Přindiš, stříbrný z MS a vítěz Světového poháru. Poslední volné místo pro českého reprezentanta vybojoval Jiří Prskavec, který je pro změnu trojnásobným mistrem Evropy a také olympijským medailistou z Ria.
Kdo z nich dokáže v Troji vystoupat na stupně vítězů a bude vůbec mistr Evropy z Česka? Na tyto otázky najdeme odpověď až o víkendu, příliš jasno do nich na tiskovce nevnesli ani samotní aktéři, byť z jejich slov byla maximálně cítit touha uspět před domácím publikem.
Loni to byla pro Přindiše životní sezona. Chtěl, aby závodnická idylka a pohoda pokračovala. Jenže v neděli se mu zablokovala záda, magnetická rezonance ukázala dva výřezy plotének. Týden před jedním z vrcholů sezony ležel Vítek na kapačkách a sotva se hýbal. Teď už ale zase „skáče přes kaluže“. „Jedu naplno, hrozně se těším, jsem pozitivně naladěn,“ poslal do světa svých příznivců kladné zprávy.
O den dříve jsme na našem webu přinesli povídání s Ondřejem Tunkou, mistrem světa z Pau 2017. V něm se mj. „přiznal“, že je introvertem a rád odpočívá, což řadu jeho kolegů překvapilo, zejména ono přiznání uzavřené povahy. Nicméně lenošení po trénincích „Tuňák“ potvrdil: „Mám doma velký pytel a na něm se válím a nic nedělám.“ Inu, i mistři světa mohou mít oblíbený „gaučing“.
Nástrahy pořadatelství evropského šampionátu na vlastní kůži poznává i Jiří Prskavec. Jeho přítelkyně je naplno vytížena prací pro organizační výbor, že milý Jířa se musí o sebe postarat sám. I ve věcech tak obyčejných, jako je obstarání teplého jídla. Tohle zrovna nepatřilo k silným stránkám kajakáře. „No, držel jsem vařečku v ruce asi po první v životě,“ přiznal se bez mučení.
Takže co si přát před víkendem? Aby se nevrátila zablokovaná záda, to Vítkovi, aby válení na gauči bylo s veselými vzpomínkami na víkend, to Ondrovi a aby se pádlovalo lépe, než máchalo vařečkou v kuchyni, to Jířovi.
Foto: Irena Vanišová